06 20 466 1954 info@zaino.hu

Úgy, ahogy az immunrendszerünket készítjük fel a  téli a megfázások és az influenza ellen, úgy az autónkat is elő kell készíteni a télre.

 

Lássuk, hogy milyen lépéseket tudunk eszközölni télen az autónk védelme érdekében…

 

 

TÉLI GUMI

 

A gépjármű abroncsainak lecserélését, habár kissé közhely, de még mindig nagyon sokan mulasztják el.
A téli abroncsok felhelyezését nem érdemes az utolsó pillanatokra hagyni. Ha szakműhelyben csináltatod, akkor készülj fel a hosszú várakozási időre, így időben kell cselekedni.
A téli gumiabroncsok lényegesen lágyabb keverékből készülnek, így biztosítanak alacsony hőmérséklet mellett is megfelelő tapadást járművünk számára. Éppen ezért kell azt tavasszal, amint az időjárás engedi visszacserélni a nyári abroncsokra, mert melegben lényegesen gyorsabban kopnak.
A téli abroncsok legkisebb megengedhető barázdamélysége 4mm, ez alatt már nem tudja megfelelően elvezetni a csapadékot az abroncs, így megnövekedik a kicsúszás veszélye.
Egy lehetséges alternatíva a 4 évszakos abroncs, de ez kompromisszumokkal jár, egyik évszakban sem lesz olyan teljesítménye, mint egy specifikus abroncsnak. Ha rendszeresen használod az autót, ne vegyél 4 évszakos abroncsot.

 

A guminyomást rendszeresen ellenőrizzük, tévhit hogy az előírtnál valamelyest alacsonyabb nyomás jobb tapadást biztosít, az alacsonyabb nyomás növeli a fogyasztást és rontja az úttartást.

 

 

SZÉLVÉDŐ

 

Az ablaktörlő lapátok állapota nagyon fontos, a kopott, repedt, szakadt lapátok bosszúságot okozhatnak, ezeket cserélni kell. Egyébként sem esztétikus, és akadályozhatnak is a kilátásban.

A szélvédőmosó folyadék mindenképpen fagyálló legyen, a tartályba belefagyó és azt szétrepesztő nyári mosófolyadék több ezer forintos kárt okozhatnak.
A szélvédőre ráfagyott csapadékot ne az ablaktörlő lapáttal távolítsuk el, használjunk légoldót és kaparót, valamint a szélvédőre juttatott téli szélvédőmosó is segíthet.
Az ablakfűtéssel leolvasztás esetén szélsőséges esetben előfordulhat, hogy a nagy hőmérsékletkülönbség miatt megreped a szélvédő.

 

AKKUMULÁTOR

 

A hideg hatására az akkumulátorok veszítenek töltöttségi értékükből.

Az idősebb akkumulátorok esetén ez akár 50%-os teljesítményesést is jelenthet.

A 3 évnél idősebb akkumulátorokat a téli szezon előtt célszerű szakműhelyben megvizsgáltatni, egy melegben könnyen induló jármű is cserbenhagyhat az akkumulátor révén.
Érdemes azt is figyelembe venni, hogy télen több villamos berendezést használunk az autóban, gondolok itt az ablakfűtésre, ködlámpára, esetleg ülésfűtésre, ez is megnövekedett igénybevételt jelent, ezért kellőképpen kell erre is figyelni.

Így nem fog télen sem cserben hagyni az autód.

 

HŰTŐRENDSZER

 

A hűtőfolyadékot is ellenőrizni kell, hogy mindenképpen megfelelő fagyállóságú folyadék legyen a rendszerben, szakműhelyben néhány perc alatt kimérik a fagyáspontját.

A 2 évnél idősebb folyadékot célszerű lecserélni, az folyadékban lévő adalékok, amik többek között a vízpumpa kenését biztosítják, elhasználódnak.
A folyadék fagyási hőmérsékletét -25 és -30 fok Celsius köré érdemes megválasztani, így a legszélsőségesebb hazai időjárás esetén sem szenvedhet kárt a rendszer.

 

ÉKSZÍJ

 

A nagyobb hőmérsékletingadozás (a hideg motor é az üzemi hőmérséklet közötti differencia) miatt jobban igénybe vannak véve az ékszíjjak tömítések, gumialkatrészek.

Ezért ellenőrizzük az ékszíjjak és szemmel is látható gumialkatrészek (hőtőcsövek) állapotát.

Ha rendellenességet tapasztalsz, fordulj szakműhelybe, vagy ha a téli előkészületek miatt amúgy is ott vagy, szólj a szerelőnek, hogy vessen rá azokra is egy pillantást.

 

AJTÓTÖMÉSEK

 

Az ajtók gumitömítéseit érdemes ellenőrizni, esetleg szilikonnal kezelni, elkerülve a szivárgást.

Ha nem akarsz beázott autót, akkor ezt megteszed. A tetőről leolvadó hó a nem jól zárt tömítések réseiben bejön az utastérbe, és elég kellemetlen tud lenni.

 

KAROSSZÉRIA:

 

A fényezésre és a karosszéria aljára fokozott igénybevételt jelent a téli csapadék valamint az útra szórt különböző fagyásgátló anyagok (homok, esetlegesen só).

Ahhoz hogy védjük a karosszériát ezektől az elemektől, célszerű a téli időszakban gyakran mosni az autót és mosás után viasszal kezelni azt.

Itt nálunk is kaphattok viaszt, amivel a téli időjárásban is védheted autód minőségét.

 

IZZÓK

 

Ellenőrizzük az izzókat, az évek során azok fényereje jelentősen lecsökkenhet, így nem jól látsz velük, ezeket és természetesen a kiégett izzókat azonnal cserélni kell.

Olykor magunk észre sem vesszük, hogy egy irányjelző izzó vagy féklámpa izzója kiégett, de a téli időszakban, rosszabb útviszonyok mellett, ködben, esőben, havazásban, ezek is okozhatnak balesetet.

 

 

Mindig legyen nálad jégoldó, jégkaparó, jobb félni, mint megijedni. 😊
És ha nagyon nagy hóesés van, ne indulj el autóval. Halaszd el a dolgokat, nem lehet semmi sem fontosabb, mint a testi épséged.

 

 

 

INGYENES KISZÁLLÍTÁS 30.000 FT FELETT! Elrejtés